TSMC pomalu ztrácí významného odběratele. Huawei postupně přechází k čínskému výrobci SMIC

Huawei pokračuje v plnění čínských plánů a postupně se zbavuje závislosti na výrobcích mimo Čínu. Tentokrát to platí pro vybrané mobilní čipy Kirin.

Dle informací webu Digitimes totiž HiSilicon, který patří pod Huawei, přestane vyrábět čipy Kirin 710 a Kirin 710A u TSMC. Oba modely byly doposud vyráběné „v Tchaj-wanu“ pomocí starší 12nm technologie.

Huawei má ale v plánu výrobu přesunout a využívat čínského výrobce čipů – SMIC. Podle všeho bude ale výroba spoléhat na 14nm proces, tedy horší technologii, která navíc běží v hromadné formě teprve od konce minulého roku. Lze tedy očekávat, že výtěžnost nebude tak vysoké jako u osvědčené 12nm technologie od TSMC. Zmíněná 14nm výroba navíc tvoří zatím jen asi 1 % celkových příjmů, takže SMIC teprve bude rozšiřovat kapacitu této výroby.

Čína ale rozhodně nechce být pozadu a SMIC plánuje přeskočit 10nm výrobu a rovnou se v další fázi pustit do 7nm technologie, kterou má TSMC k dispozici přibližně rok. Dle předpokladů chce SMIC vyrábět první 7nm čipy už koncem tohoto roku, takže uvidíme, jestli to v tak krátkém čase stihne.

Diskuze (40) Další článek: Návrat člověka na Měsíc začne v Oceánu bouří. Příští rok tam dosedne soukromý lander

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,