Uber opět láká na přepravu lidí pomocí malých letounů. Dočkáme se prý už brzy

Uber už v roce 2017 oznámil plány na zcela novou dopravní platformu Uber Air, která bude rozvážet lidi v rámci měst a vzdáleností kolem desítek kilometrů pomocí speciálních elektrických letounů VTOL. Původně se počítalo s první demonstrací roce 2020 a Uber se nyní připomíná, že se tato služba pomalu blíží.

Uber usilovně pracuje na vícevrstvé dopravní architektuře, která je určená pro různé dopravní prostředky. Zatímco původně Uber začal pouze s auty a tedy silnicemi, nyní už například v rámci Uber Eats řeší i dopravu pomocí kol, pěšky, motorek a brzy chystá také drony pro rozvoz teplého jídla.

Uber Air a Uber Elevate pro dopravu lidí je tak další vrstvou, kterou musí Uber vyřešit a naprogramovat tak, aby fungovala přesně a efektivně. Zároveň s tím souvisí i vyřešení přistávacích ploch, které mohou být umístěné například na střeše výškových budov. Uber ukázal i pokročilejší řešení „Skyport“, které zvládne odbavit stovky letů během hodiny.

Jak totiž Uber upozorňuje, platforma musí počítat se škálováním a musí být připravená na velké počty letů, které budou nutné pro pokrytí velké poptávky v kritických městech, kde je doprava pomocí automobilů na vzdálenosti i desítek kilometrů pomalá nebo neefektivní.

Protože s celou platformou souvisí i přísné bezpečnostní podmínky, zatím se stále očekává, že oficiální spuštění proběhne v roce 2023, tedy přibližně 3 roky po první funkční demonstraci.

Diskuze (11) Další článek: Příběhů na Facebooku se prostě nezbavíte. Nově obsadí i skupiny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,