Uber rozjíždí v Evropě půjčování elektrokol. Začíná Berlínem

Byť to Uberu s provozováním taxislužby v několika městech Evropy nevyšlo, firma se nevzdává a expanduje na náš kontinent s další službou. Jde o půjčování elektrokol. Prvním evropským městem, kde službu rozjede, bude Berlín. Ve středu to oznámil šéf společnosti Dara Khosrowshahi, informuje agentura Reuters.

Khosrowshahi novinku prozradil na konferenci v Berlíně, kde před budovou, která akci hostila, protestovala skupina německých taxikářů s transparenty „Ubere, běž domů“. To je pohled, který je dobře znám například z Prahy.

„Chci tímto krokem ukázat, jak si Německa vážím,“ řekl ředitel, který na akci sám přijel na jednom z elektrokol Uberu. „Německo ukazuje, jak nový Uber může vypadat… chceme spolupracovat s místní vládou a městy a ukázat, jak náš pracovní model může fungovat,“ pokračoval.

Uber kola půjčuje v rámci společnosti na sdílení kol Jump, kterou zakoupil jen před několika měsíci. Aktuálně funguje ve Washingtonu a několika městech po celé Kalifornii. Berlín tak bude prvním evropských městem, kde služba začne fungovat. Khosrowshahi plánuje, že ji spustí před koncem léta a další evropská města budou následovat.

Podle šéfa Uberu jsou kola skvělá, protože nabízí větší mobilitu po městě a řeší neustálý problém s nadměrnou dopravou, se kterým se potýkají prakticky všechny evropské metropole. I cenově to vyjde přijatelně, v Americe Uber nabízí 30 minutové zapůjčení elektrokola za dva dolary. Jaké ceny nastaví v Berlíně, neoznámil.

Berlín je podivuhodná volna pro spuštění podobné služby. Německá metropole je firmami na půjčování kol zaplavená, fungují zde OBike, Mobike nebo LimeBike. Vypadá to tak, že Uber chce spíš vedení města ukázat, že nabízí i něco jiného než údajné terorizování klasických taxikářů. Berlín je totiž jedním z měst, kde čelil právním problémům.

Diskuze (2) Další článek: Oficiální pátrání po letu MH370 skončilo. Záhada jeho zmizení zůstává nevyřešena

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,