Údajný tvůrce bitcoinu půjde k soudu. Ve hře je milion bitcoinů

Australan Craig Wright koncem roku 2015 tvrdil, že právě on je legendárním zakladatelem bitcoinu, který byl doposud tajemně skrytý. Dokázat se mu to nepodařilo, nicméně pochlubil se, že se svým partnerem Davem Kleimanem vytěžili jedny z prvních bitcoinů, celkově přes milion. Onen partner však zemřel a jeho rodina se chytla příležitosti - pozůstalí teď chtějí svůj podíl.

Rodina zesnulého Davea Kleimana, který zemřel v roce 2013, se nyní se samozvaným tvůrcem bitcoinu soudí. Tématu se věnoval web The Verge.

Dave a Craig byly partnery a těžbě bitcoinu se věnovali prakticky od jeho vzniku, od roku 2009 až do roku 2013. Podle žalobce ale po Daveově smrti Craig zfalšoval dokumenty, podle kterých se zesnulý partner vzdal svých podílů.

Celkově měla dvojice vytěžit až 1,1 milionu bitcoinů (v současnosti ekvivalentních zhruba 242 miliardám korun). Emailová konverzace i další dokumenty mají být důkazem toho, že pozůstalým náleží přinejmenším 300 tisíc bitcoinů, podle aktuálního kurzu cca 66 miliard korun.

Předvolání Craiga Wrighta před soud bylo podáno 15. února a zatím nebyl v případě zaznamenán žádný posun.

Diskuze (4) Další článek: Sojuz se třemi astronauty dopadl do zasněžené kazašské stepi. NASA zveřejnila skvělé fotky

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,