Ukrajinský taktický pozemní dron Centaur uveze až půl tuny nákladu

  • Společnost A.Drones vyvíjí nové taktické robotické víceúčelové vozidlo
  • Tzv. Centaur bude disponovat různými moduly
  • Může přepravovat těžké náklady nebo třeba provádět průzkum

Ve světě se poslední dobou objevila řada zajímavých pozemních dronů, které by se mohly prosadit v ozbrojených silách řady zemí. Přední výrobce taktických robotických systémů na Ukrajině, společnost A.Drones, v současnosti vyvíjí nové taktické robotické víceúčelové vozidlo Centaur.

Centaur nabízí rozmanité využití, od přepravy těžkých nákladů všeho druhu, až po palebnou podporu či průzkum. K dispozici bude mít různé moduly, které se uplatní na konkrétních misích.

Robot bude moci operovat v oblastech, kde hrozí akutní nebezpečí, i v místech, kam je obtížné se dostat. Měl by zajistit bezpečí i ostrahu pro bojové jednotky, které bude doprovázet.

Nový robotický systém uveze až 500 kilogramů zásob, vybavení, materiálu nebo třeba raněných, i ve velmi náročném terénu. Dokáže elegantně manévrovat ve vymezené oblasti a podporovat bojové jednotky. Díky pomoci takových robotů by pozemní jednotky měly operovat více nalehko, čímž se stanou efektivnější bojovou silou.

Jednoduchost a vysoká odolnost

Pokud jde o konstrukci robota Centaur, tak jeho tvůrci kladli důraz na jednoduchost a také na vysokou odolnost a spolehlivost jeho struktury. Významným rysem je modularita Centaura, která mu zaručuje vysokou všestrannost.

Během nasazení v bojových misích mohou Centaury zásobovat vojáky nezbytným vybavením a municí. Zároveň mohou evakuovat raněné. V případě potřeby je možné Centaura vybavit vhodnými zbraněmi, aby mohl sloužit jako mobilní palebné stanoviště.

Centaur také může fungovat, například v protipožární verzi, jako mobilní základna pro letecký dron, který je k Centauru připoután kabelem.

Podobně jako letecké drony má i Centaur k dispozici pokročilý digitální systém ovládání a komunikace, který mimo jiné umožňuje přenos videa ve vysokém rozlišení s minimální prodlevou.

Jednotlivé Centaury bude možné propojit do sítě, takže zvládnou operovat v hejnu nebo v tomto případě spíše ve stádu, v němž budou jednotlivé drony mezi sebou komunikovat. Lidský operátor Centaura bude mít také k dispozici miniaturní ovládání, které lze obsluhovat jednou rukou.

Diskuze (2) Další článek: Inženýr Applu v minulosti kritizoval funkci autopilota, posléze měl autonehodu a v Tesle zemřel

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,