Umělá inteligence dokáže zařídit, aby pacienti s rakovinou dostávali optimální dávky léků

Lidé trpící tzv. glioblastomem, tedy nejagresivnějším maligním nádorem mozku či míchy, obvykle nežijí déle, než pět let od stanovení diagnózy. A těchto pět let může být velmi bolestivých. Lékaři se totiž všemožně snaží nádor minimalizovat a tak často předepisují kombinace léků, které mohou mít závažné vedlejší účinky.

Odborníci z MIT Media Lab nyní oznámili, že vyvinuli umělou inteligenci (AI), která dokáže určit minimální dávky farmak potřebné k efektivnímu zmenšování glioblastomu. Své výsledky hodlají prezentovat na letošním ročníku konference Machine Learning for Healthcare.

Tato AI byla vytvořena pomocí tréninkové metody známé jako zpětnovazební učení. Vědci nejprve založili testovací skupinu 50 simulovaných pacientů s glioblastomem a následně umělou inteligenci zaúkolovali, aby v pravidelných intervalech (týdny či měsíce) doporučovala dávky několika vybraných farmak, která se k léčbě této formy rakoviny obvykle používají.

AI po celou dobu kontroloval počítačový model schopný předpovědět pravděpodobnost toho, že zvolená dávka nádor zmenší. Pokud AI předepsala účinnou dávku, získala odměnu. Avšak v případě, že jednoduše předepisovala maximální dávky, byla naopak potrestána.

Taková snaha o dosažení rovnováhy mezi cílem a následky akcí (v tomto případě mezi zmenšením nádoru a kvalitou života pacienta) je podle badatelů v oblasti zpětnovazebního učení jedinečná. Jiné umělé inteligence se totiž zaměřují pouze na dosažení cíle – například AlphaZero se prostě snaží zvítězit v nějaké hře a nic dalšího ji nezajímá.

AI pro každého simulovaného pacienta uskutečnila cca 20 000 testů. Když jí pak byla přiřazená nová (stejně početná) skupina, ukázalo se, že dokáže snižovat jak dávky, tak jejich frekvenci, přičemž neustále docházelo k redukci velikosti nádorů. Kromě toho umí zohlednit informace specifické pro každého jedince, jako je velikost nádoru, anamnéza či biomarkery.

„Zeptali jsme se jí, zda musí podávat všem pacientům stejnou dávku. A ona odpověděla: ‚Ne, této osobě dám čtvrtinovou, této osobě poloviční a dávku pro tuto osobu možná úplně vynecháme.' To byla nejvíc vzrušující část této práce,“ komentoval to Pratik Shah z MIT.

Schopnosti inkriminované umělé inteligence nyní bude prověřovat Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Pokud všechny zkoušky dopadnou dobře, mohla by být již brzy zavedena do praxe.

Diskuze (3) Další článek: Amazon chce do konce roku dostat chytrou Alexu i do aut

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,