Unikátní zákrok: Lékaři provedli operaci srdce přímo na ulici

V britském Durhamu nedávno došlo k incidentu, při němž byl pobodán muž. Protože přivolání zdravotníci se obávali, že vzhledem ke svému stavu nezvládne cestu do nemocnice, rozhodli se provést nouzovou operaci přímo na ulici.

Tento postup byl velmi riskantní, ale nakonec se vyplatil – operace podle dostupných informací proběhla dobře a pacient přežil. Samotní lékaři přisuzují svůj úspěch především tomu, že byli schopni ke zraněnému dorazit do patnácti minut.

„Myslím, že jde o důkaz toho, že pokud vše funguje – v tom smyslu, že pacientovi se dostane dobré péče hned na místě – pokud můžeme použít letadlo či auto a dopravit tým na místo co nejrychleji, pak můžeme vytvořit rozdíl pro toho pacienta,“ konstatoval Chris Smith v rozhovoru pro The Independent.

Byl to právě výše citovaný Chris, komu se podařilo včas odstranit krevní sraženinu a tím dotyčného muže zachránit.

Zákrok přitom rozhodně nebyl jednoduchý. Lékaři nejprve museli na obou stranách hrudníku udělat dva malé otvory, aby jimi mohl uniknout jakýkoliv zachycený vzduch. Následně hrudník otevřeli a získali tak přístup k srdci a plícím.

„Je to bezpochyby ten nejlepší pocit, ve který jako doktoři a záchranáři můžeme doufat.  Vždy doufáme, že výsledkem takové procedury bude přeživší,“ uvedl Smith.

Diskuze (6) Další článek: Linuxáři mohou slavit. Intel už dokončil ovladače pro integrované grafiky v nových procesorech Ice Lake

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,