Ústavní soud se elektronizuje. Advokáti budou moci studovat spisy online

České soudnictví je často kritizované za průtahy a spory, které s trochou nadsázky definitivně rozhodnou tak pozdě, že si už ani žalující málem nepamatuje, co bylo tehdy před deseti a více lety jejich předmětem.

Jedním z aspektů, který by mohl celý proces zrychlit, je nejen postupující elektronizace státu a tedy i soudní moci, ale i elektronizace komunikace všech zainteresovaných stran.

Ústavní soud se nyní pochlubil že je prvním soudem v Česku, který zpřístupní elektronické dokumenty spisu právním zástupcům. Ti se budou moci nově registrovat na webové aplikaci NaSpis, kterou pro ÚS vyrobil AltairSoftware. Zde pak budou moci nahlížet do svých projednávaných kauz prakticky kdykoliv a odkudkoliv.

Služba vstoupí v plný provoz počínaje zářím a právní zástupci budou moci nahlížet do spísů kauz po tomto datu., tedy nikoliv do těch již běžících.

„Věříme, že aplikace se v praxi osvědčí, a budeme rádi, stane-li se využívaným nástrojem a pověstnou vlaštovkou, inspirující další orgány veřejné moci ke vzdálenému zpřístupňování elektronických dokumentů účastníkům řízení.“ – Ivo Pospíšil, generální sekretář Ústavního soudu

Nelze než doufat, že elektronizace státu bude i nadále pokračovat a jednoho dne se dočkáme chvíle, kdy bude moci fyzická i právnická osoba komunikovat se státem a nahlížet do všech registrů, ve kterých figurujeme, právě elektronickou formou, která bude zároveň odpovídat UX konce druhého desetiletí 21. století.

Váš názor Další článek: Displej v touchpadu: Asus přišel se zajímavým nápadem na vylepšení notebooků

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,