Už zítra: ESA dopoledne vypustí další dva satelity Galileo. Ostrý provoz se blíží

Zítra dopoledne krátce před obědem opustí evropský kosmodrom ve Francouzské Guyaně další nákladní sojuz, který na orbitu ve výšce 22 522 km dopraví dva satelity navigačního systému Galileo s pořadovým číslem 13 a 14. Po dokončení bude celý systém čítat asi třicítku družic.

 

Sledujte přímý přenos

Start nákladního nosiče sojuz je naplánovaný na úterý 24. května v 10:48 SELČ. Živý přenos bude k dispozici na Livestreamu. Ve 14:23 SELČ pak bude ESA živě přenášet efektní rozložení posledního stupně a odpoutání obou satelitů, přičemž každý bude ve své pouti pokračovat opačným směrem.

 

Evropané na Galileo občas zapomínají, kvůli krizi z minulých let se totiž celý projekt výrazně opozdil, nicméně v experimentálním provozu už Galileo funguje poslední dva roky, protože na orbitě je již dnes dostatečně množství satelitů. Běžný spotřebitel se ale zatím nedostane k přijímači.

Program evropského navigačního systému GNSS (Global Navigation Satellite System) se sídlem v pražských Holešovicích ve skutečnosti už dnes na starém kontinentu používá každý z nás. Není to sice jeho budované a plně autonomní Galileo, ale korekční systém EGNOS, který se skládá z pozemních stanic i satelitní části kompatibilní s GPS. EGNOS jsou svým způsobem jakési dioptrické brýle pro GPS, díky kterým je obvyklá odchylka při určení polohy jen několik málo metrů. Bez systému EGNOS by byla odchylka mnohem větší. Nad Severní Amerikou funguje obdobný korekční systém WAAS.

243294568 910628747
Plánované pokrytí 30 satelity a vizualizace posledního stupně raketového nosiče se dvojicí družic. Pokud zítřejší start proběhne v pořádku, satelitní část bude už z poloviny vybudovaná.

Až bude Galileo plně funkční, k čemuž by mělo dojít během několika následujících let, poskytne v ideálním případě v civilním režimu přesnost jednoho metru. V kódované komerční podobě (třeba pro geodety, záchranný systém aj.) pak nabídne přesnost v řádu jednotek centimetrů. V každém případě se tedy bude jednat o mnohem přesnější systém než v případě GPS.

Diskuze (19) Další článek: Nvidia Tesla M10: čtyři grafická jádra a 32 GB paměti na jedné kartě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,