Internet | Fake News

V archivu webových stránek jsou nesmysly a dezinformace. Internet Archive na ně proto bude upozorňovat

Provozovatel internetového archivu Archive.org řeší komplikovanou situaci. Na jednu stranu chce lidem zpřístupnit stránky, které již neexistují, ale na druhou stranu některé tyto stránky obsahují nepravdy a potenciálně závadné informace, což je často jeden z důvodů, proč byly staženy. Aby lidem bylo jasno, k jakému obsahu se pomocí Wayback Machine dostali a že si na něj mají dát pozor, Internet Archive oznámil, že bude své archivované stránky ověřovat z hlediska pravdivosti uvedených faktů.

Nebude se to týkat všech stránek, jen těch, ke kterým existují jasná stanoviska od některých renomovaných organizací, které se fact-checkingem (tedy ověřováním pravdivých výroků) zabývají. Jde například o FactCheck.org, agenturu AP, Washington Post nebo Stanfordskou univerzitu. U stránek, které byly staženy kvůli dezinformacím, bude uveden kontext.

Upozornění se zobrazí jako výrazně žlutý štítek na vrchní straně obrazovky. Uživatelé se v něm dočtou, proč informace mohou být závadné a proč zřejmě vedly k tomu, že stránka byla odstraněna. „Pokoušíme se zachovat naši digitální historii, ale uvědomujeme si problémy týkající se přístupu k falešným a zavádějícím informacím pocházejícím z různých zdrojů,“ vysvětluje Internet Archive na svém blogu, proč ke kroku přistoupil. 

Podle něj to je jistý kompromis mezi archivováním událostí, které se na internetu odehrály a upozorněním uživatelů, aby ke starému obsahu přistupovali informovaně. „Doufáme, že poskytnutím odkazů na kontextové informace naši čtenáři lépe pochopí, co čtou ve Wayback Machine,“ pokračuje organizace. 

Krok si zřejmě vyžádá jistou dávku kritiky, jelikož fact-checking je kontroverzní metoda, která podle některých hlasů omezuje svobodu slova a možnost vyjádření na internetu. Lidé si ji spojují hlavně s posledními roky, kontrolováním „mrtvých“ stránek ji ale neuteče skutečně vůbec nic. Nicméně je pravda, že žádná informace neexistuje ve vakuu a budoucí návštěvníci nemusí hned na první pohled chápat, proč byla informace z internetu odstraněna. 

Diskuze (32) Další článek: SpaceX chce vybudovat další satelitní síť kolem Marsu, zohledňují to i podmínky používání Starlinku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,