V Česku se rozjíždí druhý internetový uzel

Česko má po NIX.CZ druhý internetový uzel. Zakladatel SuperHostingu rozjíždí komerční peeringové centrum Peering.cz a již zvládá odbavovat až 400 Gb dat za sekundu.

Česká republika má druhý internetový uzel, který začíná odbavovat datové toky v rámci českého internetu. Vedle dosavadního NIX.CZ, který funguje jako sdružení právnických osob, nyní vzniklo čistě komerční peeringové centrum nazvané Peering.cz. Stojí za ním zakladatel a šéf největší hostingové firmy v Česku SuperHosting.cz Zdeněk Cendra a na trh chce mimo jiné přinést více konkurenční prostředí.

„Domníváme se, že konkurence dvou internetových uzlů je prospěšná pro celý internetový trh a rozvoj rychlosti,“ říká pro Connect.cz Cendra. Takzvané peeringové centrum slouží k propojování sítí jednotlivých poskytovatelů internetu, obsahu a podobných subjektů. Ti se díky tomu například mohou propojovat pro výměnu dat a napojit se do zahraničí. V Česku doposud tyto služby zajišťoval pouze NIX.CZ, případně bylo možné se s danými sítěmi a službami spojit napřímo.

Peering.cz v současné době funguje ve 2 datových centrech v Praze – v CE Colo (GTS, Sitel) a TTC. Aktuálně je do uzlu připojeno 10 sítí, primárně poskytovatelé internetového obsahu. Jde například o ISP Alliance, Google, Master Internet, Riomedia, Kaora či SuperHosting. NIX má v současné době připojených 79 členů, je tedy stále výrazně větší.

Až 400 Gb odbavených dat

NIXem zároveň proteče i více dat. Stabilní český uzel už dosáhl i na datový tok 253 Gb/s a ve špičce pracuje se 170 Gb/s. Peering.cz naproti tomu v současné ve špičce pracuje 16Gb datovým tokem. Odbavit ale dokáže mnohem více. „Jsme schopní odbavit 400 Gb/s, to je pro český trh dostačující. Náš odhad je, že datový tok, který začíná a končí v Česku, je ve špičce 300 až 400 Gb/s, podle sezóny,“ komentuje Cendra.

Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
Nahoře datový tok v Peering.cz, dole v NIX.CZ.

Zákazníci, kteří se nyní do Peering.cz připojí, jsou schopní instantně dosáhnout na 60 procent datového toku, který v Česku vzniká. To je dáno především již zmiňovanými připojenými sítěmi jako SuperHosting, Master Internet, Kaora a zejména Google.

„Zároveň pracujeme na připojení dalších sítí, které v žádném peeringovém centru v Česku nejsou,“ dodává Cendra, jež kromě Peering.cz a SuperHostingu kočíruje slibně rozjetý projekt CDN77. Tímto připojením by se podle jeho slov měly snížit náklady na připojení do zahraničí. „Naším cílem je i provozovat přípojné body Peering.cz v zahraničí pro propojení obsahu a uživatelů i mimo Českou republiku.“

Nová konkurence na zdejším peeringovém trhu může tlačit na ceny. „Máme velice přátelský ceník. Dáváme například druhý záložní port za minimální příplatek, který konkurence dává za dvojnásobnou cenu,“ nastiňuje například Zdeněk Cendra. Ceny je možné porovnat v cenících obou uzlů (NIX a Peering.cz).

Všechny sítě, které jsou v současnosti do Peering.cz připojeny, běží minimálně na 10 Gb/s. V nabídce jsou i 1Gb porty, cílem je ale primárně podporovat 10Gb, který má být dostupný i pro malé sítě. NIX už se ve větší míře angažuje ve 100Gb spojích, na které chce převést i současné 10Gb linky. Peering.cz využívá standardní a spolehlivou technologii switchů Cisco Nexus.

Více o Peering.cz, jeho možnostech a plánech již brzy v pořadu Connected, jehož hostem bude Zdeněk Cendra.

Diskuze (3) Další článek: Mapy.cz spouští rychlé aktualizace. Chybu opraví do 48 hodin

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,