V Česku začíná další velké stěhování serverů

Po Seznamu se začal do svého datového centra stěhovat také VSHosting. Ten chce za noc zvládnout přesunout jeden celý rack. Chystá i dostavbu celého objektu.

Seznam na přelomu března a dubna tohoto roku rozjel rozsáhlé stěhování serverů. Postavil si vlastní datové centrum, do kterého převozil 1300 serverů z původních prostor datacentra TTC. Ze stejného místa nyní začíná vozit servery také společnost VSHosting. Ta nedávno pokřtila rovněž vlastní datový barák nazvaný ServerPark. O průběhu jeho stavby jsme informovali.

Stěhování nebude tak velké jako v případě Seznamu a servery se budou převážet pouze v určitý čas v noci. „Teď do neděle bychom chtěli přestěhovat pět plných racků,“ říká při prohlídce šéf VSHostingu Damir Špoljarič. Tato první fáze se týká především serverů služby SnackHost, což je celosvětový cloud, který firma hodlá spustit v půlce září a proběhnout by měl už ze ServerParku. O SnackHostu více v našem dřívějším textu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V budoucnu až 7500 serverů. V současné době je v ServerParku připravený první datový sál.​

Od příštího týdne začnou přesuny klientských serverů VSHostingu. „Až se to rozjede, chtěli bychom zvládnout jeden celý rack za noc,“ věří Špoljarič. ServerPark v aktuální fázi disponuje jedním datovým sálem, do budoucna se nicméně plocha pro servery rozšíří. Celková kapacita má být 7500 serverů, což vytvoří významnou rezervu do budoucna a pro plánovaný zahraniční růst.

Deset nových serverů denně

VSHosting má podle svých slov na starost kolem tří tisíc serverů. Z TTC nicméně určitou část nejspíše ponechá a na rozdíl od Seznamu tak neodejde úplně. TTC mezitím v Praze staví údajně největší datové centrum ve střední Evropě (záleží, jaká oblast se na mapě vykrojí). Výstavbu jsme rozepisovali zde.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ke dvěma trafostanicím v listopadu přibydou další dvě.​

„Už nyní přibíráme nové obchodníky a přibíráme zákazníky ze zahraničí. Aktuálně instalujeme deset nových serverů denně,“ počítá šéf VSHostingu. Společnost v současné době zaměstnává 43 lidí. Ještě letos by měla vzniknout obchodní pobočka v Bratislavě, která se zaměří i na další východní trhy, zejména Maďarsko. Nadále se také řeší prozatím nespecifikovaná akvizice na českém trhu. VSHosting část infrastruktury provozuje také v datovém centrum v Austinu. I odsud poběží SnackHost.

Výstavba ServerParku byla původně naplánována na tři etapy, nakonec z toho ale s největší pravděpodobností budou dvě, přičemž ta předposlední s poslední začne už letos v listopadu. Rozšíří se tak datové sály, ale přibydou také další trafostanice. Ty má ServerPark aktuálně dvě, společně se dvěma diesel agregátory.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
ServerPark bude mít tři optické trasy s celkovou kapacitou 120 Gb/s.​

Dva jsou i optické přívody. Ty jsou ale částečně souběžné (zhruba sto metrů), takže během pár dní přibyde ještě jedna linka. Ve výsledku tak datacentrem ležící na rozloze 1500 metrů čtverečních bude disponovat celkovou konektivitou 120 Gb/s (3x 40 Gb/s).

VSHosting tvrdí, že splňuje technologické standardy pro vysoce zabezpečený TIER IV, aktuální situace ale tomu ne zcela odpovídá (na každou napájecí větev je jeden diesel, je ovšem dimenzován na výkon obou větší, takže umí převzít funkčnost obou, jedna místnost s bateriemi a další detaily). Jinak jde ale o moderní projekt, který by chtěl v budoucnu dosáhnout PUE pod 1,3. Součástí objektu jsou i kanceláře.

Diskuze (3) Další článek: Překlápěcí Aspire R13 dostal nové procesory a USB typu C

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,