V kalifornském Údolí smrti v červenci naměřili rekordně vysokou průměrnou teplotu

Pokud jste si toho náhodou nevšimli – je docela horko. V řadě měst rozpálené ulice ochlazují kropicí vozy. Někteří zaměstnanci mají častější přestávky, zatímco jiní fasují iontové nápoje. Meteorologové nás každý den deprimují zprávami o tom, že ochlazení jen tak nepřijde. A tak dále.

Jinde ve světě jsou na tom ovšem ještě mnohem hůř. Červenec se stal rekordně teplým měsícem v kalifornském Údolí smrti – průměrná denní a noční teplota činila 42,3 stupně Celsia.

Měření v Údolí smrti od roku 1911 provádí meteorologická stanice Furnace Creek. Právě zde byla 10. července 1913 zaznamenána teplota 57 stupňů Celsia, ovšem tento výsledek je sporný. Někteří klimatologové se domnívají, že dosud nejvyšší spolehlivě naměřená teplota dosáhla „jen“ 54 stupňů Celsia (červen 2013).

Pořádný hic ovšem panuje i jinde. Například v ománském Quriyatu 28. června měli 42,6 stupňů, což je nový rekord (pro dané datum). V Ouargla v Alžírsku zase 5. července bylo 51,3 stupňů.

Klimatické extrémy sužují rovněž Japonsko a Jižní Koreu. V císařském ostrovním státě za poslední měsíc kvůli rozmarům počasí zahynulo cca 300 lidí – nejprve udeřily záplavy, pak zničující horka. Mrtvé bohužel počítá i Jižní Korea. „Země jitřní svěžesti“ oznámila, že červencová vlna veder si vybrala nejméně 27 obětí.

„Dohromady jsou všechny tyto teplotní milníky v souladu s tím, co lze očekávat v oteplujícím se světě, jak se koncentrace skleníkových plynů z lidské činnosti neustále zvyšují,“ komentoval to The Washington Post.

Foto: Graeme Maclean, CC BY 2.0

Diskuze (9) Další článek: Google zcela obšlehl Instagram. YouTube testuje vlastní kopii Stories

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,