V Ústí nad Labem vyroste datacentrum z dotací od EU

Nové datové centrum Rondel v Ústí nad Labem bude stát 60 milionů korun, půlku z toho zaplatí Evropská unie. Byznys model máme a podpoříme region, říkají provozovatelé.

V Ústní nad Labem vyroste datové centrum, které z poloviny zaplatí Evropská unie. Jmenovat se bude Rondel. To je jméno odvozené od názvu kruhového objezdu, u něhož bude projekt stát. Investor nebude stavět novou budovu, ale využije již stávající objekt vedle ústecké kanceláře společnosti O2. Aktuálně se začíná s rekonstrukcí, celé datové centrum by mělo zahájit provoz od letošního června.

Regionální datová centra nejsou v Česku nijak časté projekty. I když třeba České Radiokomunikace s touto myšlenkou koketují, protože jim zbyly prázdné objekty po přechodu na digitální televizní vysílání, většina společností spíše mluví o tom, že se takové aktivity nezaplatí.

Rondel jde do mnohem menšího risku. Celkové náklady na stavbu a zprovoznění centra se budou pohybovat kolem 60 milionů korun, rovných 30 milionů ale přiteče z evropských fondů. Jde o tradiční program OPPI (Operační program Podnikání a inovace), z něhož se platil také mladý technologický park Nupharo. Ten shodou okolností stojí také na Ústecku.

Z dotací vzniklo také Technologické centrum Písek, o kterém jsme zhruba před půl rokem psali. TCP vyšlo na téměř půl miliardy.

Dotace na nákup serverů a klimatizaci

„Vidíme, že firmy z našeho regionu vozí své servery a další technologie do datových center v Praze a myslíme si, že je to škoda a že by mohly mít své zázemí u nás,“ říká pro Connect.cz jednatel Rondelu Martin Kolář. „Chceme pokrýt nejenom Ústní nad Labem, ale také Most, Teplice a Chomutov. Cílíme především na malé a střední firmy. Pro Prahu bychom mohli být zajímaví jako záložní lokalita.“

Klepněte pro větší obrázek
V pravé budově u kruhového objezdu Na Rondelu budou patří datovému centru.

O ústeckém projektu už se v některých kruzích telekomunikačního byznysu hodně debatuje. Problémem jsou dle mnohých zejména ony dotace. Tým kolem Martina Koláře totiž získané peníze může využít nejenom na stavební úpravy, ale také na nákup klimatizace, dieselů a především serverů a spojených marketingových aktivit. V tomto případě tedy to, co si tradiční firmy musí zainvestovat samy, zaplatí stát.

„Bylo to otevřené výběrové řízení, přihlásit se mohl každý,“ argumentuje Kolář. Zároveň dodává, že projekt má reálnou šanci uživit se a že nepůjde pouze o prázdný projekt, jaké už jsou v Česku k vidění. „Šli bychom do toho i bez dotací, pouze v menším měřítku,“ dodává Kolář.

Zástupce Rondelu prozatím nekomentuje, kolik zákazníků má nasmlouvaných a kolik dalších jich je ve hře, nějací už to ale údajně jsou. Ústecké datacentrum chce zaujmout mimo jiné cenou, jeden serverový rack vyjde na osm až deset tisíc měsíčně.

Podpora regionu ve třech patrech

Rondel si bude prostory pronajímat a v budově hodlá obsadit tři patra. Jedno bude určeno pro administrativní záležitosti a také pro studenty univerzit z okolí. S nimi už je předběžně domluvená spolupráce. „Chtěli bychom vychovat generaci lidí, která nebude muset kvůli práci odcházet do Prahy,“ říká Kolář.

 

Do projektu bychom šli i v případě, že bychom dotace nedostali, jenom by to bylo v menším měřítku.

 

Právě i kvůli tomu Rondel dotace získal. OPPIK má sloužit jako podpora regionů. Investor se spolu s tím zavazuje, že zaměstná minimálně 10 lidí.

Zbylá dvě patra hodlají v Ústí využít pro techniku. Jedno má sloužit čistě interním účelům a v tom třetím už bude samotný serverový sál o rozloze zhruba 33x6 metrů. Ze začátku se plánují čtyři serverové uličky po zhruba dvaceti racích. K dispozici mají být také „police“ pro umístění desktopů a podobně.

Vybraná lokalita má dostatečně kvalitní konektivitu. Rondel aktuálně využívá linku od UPC, plánuje ale připojit také další zdroje, mimo jiné sousedící O2. To, kdo celé centrum postaví, ještě není jisté. „Otevírání obálek“ spojené s výběrovým řízením proběhne 20. ledna.

Rondel chce minimálně ze začátku nabízet pouze služby spojené s provozováním a hostováním hardwaru, do budoucna by se ale chtěl zajímat také o chytřejší služby nad tímto železem. Pomoci k tomu má mimo jiné ona spolupráce s univerzitami.

Za Rondelem stojí společnost Vaudeville, jejímž jednatelem je právě Martin Kolář. Majoritním akcionářem je nicméně firma AMI Praha, která dodává různé druhy IT služeb. Za projektem stojí i několik dalších menších podílníků. Pro AMI má být ústecké datacentrum mimo jiné možnost diverzifikace stávajícího byznysu.

Diskuze (32) Další článek: V Kolíně začnou díky počítačům předpovídat zločin

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,