V cloudu Microsoft Azure běží 40 % virtuální strojů na operačním systému Linux

Microsoft minulý týden zveřejnil finanční výsledky. Daří se mu také díky zvyšování příjmů z cloudové platformy Azure a navázaných služeb.

Jak Microsoft prozradil na Twitteru, na platformě Azure je v současnosti 40 % virtuálních strojů, na kterých běží operační systém Linux. Před rokem byl přitom Linux jen na třetině virtuálních strojů, jeho podíl tedy roste. Jde o poměrně velké číslo vzhledem k tomu, že je Azure tak silně spojený s Microsoftem a jeho softwarem.

Klepněte pro větší obrázek

Microsoft ale už dříve odstartoval strategii, kdy začal Linux „milovat“ a více se s ním propojovat, například v rámci linuxového Bashe. Microsoft také zmínil, že 60 % aplikací a služeb v Azure Marketplace je založeno na Linuxu.

Lze předpokládat, že na konkurenčních cloudových platformách je situace pro Linux ještě mnohem příznivější a strategie „bojovat proti Linuxu“ by se Microsoftu určitě nevyplatila. S Azure už pro něj není hlavní prodej serverového operačního systému. Primární je obecný výpočetní výkon, hardwarové prostředky a k tomu další produkty a služby, které by primárně měly sloužit k efektivnější práci. Tento směr už Microsoft razí nějakou dobu a zatím se zdá, že se mu vyplácí.

5 největších průšvihů Microsoftu:

Diskuze (8) Další článek: Bloodhound SSC chce překonat pozemský rekord a dostat se přes 1600 km/h. Teď poprvé vyjel

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,