Ve Virginii už vám robot doveze třeba pizzu, stát schválil revoluční robotický zákon

  • Virginie schválila nový robotický zákon, který umožní volný pohyb robotů na ulici
  • Zákon je důležitý především pro odstartování trhu s dovážkovými roboty
  • Roboti vám mohou dovážet zboží z blízkého obchodu, ale třeba i čerstvou pizzu

Vývoj robotů se v posledních letech zrychlil především díky pokroku v oblasti umělé inteligence a využívání hlubokých neuronových sítí, které lze za velmi krátkou dobu naučit takřka cokoli. Díky tomu bylo možné překonat v mnoha ohledech schopnosti člověka. A jednou ze schopností je i pohyb v okolí.

Umělé inteligence reprezentované fyzickými stroji – ať už se jedná o samořízené automobily nebo třeba drony, sice jsou technologicky funkční a použitelné, ale nyní musíme čekat na postupné zapracování do zákonů. A Virginie je prvním státem, který schválil zákon, díky kterému lze legálně provozovat dovážkové roboty.

Dovážkový robot dorazí až k vaším dveřím

O dovážkových robotech jsme vás informovali nejen v rámci různých forem dronů, na kterých pracuje Amazon a další, ale také jako speciálních jezdících „krabic“ na kolečkách, konkrétně od společnosti Starship Technologies. Vlastní modely ale vyrábí i společnosti jako Dispatch nebo Marble.

Dovážkový robot od Starship Technologies je určen pro převoz zboží na menší vzdálenosti – kolem tří až pěti kilometrů, přičemž uvezou přibližně deset kilogramů.

Klepněte pro větší obrázek

Robot je schopen se po cestě pohybovat zcela autonomně, ale v případě problémů ho může vzdáleně ovládat lidský operátor, což je určitě nezbytné podobně jako třeba u dronů. Roboti jsou tak neustále připojení do mobilní datové sítě, mají k dispozici GPS, několik druhů senzorů a kamer, aby se vyhnuli překážkám a mohli se bez problémů pohybovat v okolí.

Právě tyto vlastnosti a spolupráce se zástupci Starship Technologies umožnily vytvoření nového a historicky prvního robotického zákona, který umožňuje volný pohyb těchto robotů po ulicích Virginie. Zákon začne platit od prvního července letošního roku.

Nastavená omezení

Z důvodu bezpečnosti jsou v zákoně zakotvené i další parametry, které je nutné dodržet, pokud jako firma chcete podobné dovážkové roboty provozovat. Jejich rychlost nesmí přesáhnout 16 km/h a celková hmotnost nesmí být větší než 23 kilogramů.

Pohyb robotů je možný pouze po chodnících, přechodech pro chodce a cestách určených pro lidi či cyklisty. Robot musí mít integrované technologie, které umožní jeho vzdálené ovládání lidským operátorem starším 16 let, který nese odpovědnost za ovládání takového robota.

Roboti na zemi i ve vzduchu

Na výrobu dovážkových robotů jezdících po zemi se specializuje několik startupů, takže o samotný hardware jistě nebude nouze. Minulý rok oznámila česká společnost Rohlik.cz, že chystá využití těchto robotů i u nás, ale bude pochopitelně záležet, jak se z pohledu dovážkových robotů budou vytvářet lokální zákony.

Jako vždy, rozšiřování podpory v zákonech lze čekat nejdříve v cizině, odkud se pak lokální zákony budou inspirovat. To by pak mělo pomoci k rychlejšímu nasazení i v našich končinách.

Pokud jde o drony, ty to mají o něco těžší. Zatímco u dovážkového robota jezdícího pomalu po chodníku hrozí maximálně to, že sjede někam, kam nemá nebo do něčeho klepne, u dronu hrozí nebezpečí nárazu do objektů ve velmi vysoké rychlosti a také pád z vysoké výšky třeba na hlavy lidí. Kvůli tomu je jistě dobře, že se s povolením zákona pro provoz dovážkových dronů nespěchá a výrobci tak mají čas dále pilovat technologie dronů a cvičit umělou inteligenci. Cílem je pochopitelně zcela vyloučit možnost chyby a i kdyby nastala, aby existovalo záchranné řešení.

Sám Amazon v rámci vývoje vytvořil několik generací vlastních dronů, které sice testuje, ale nemá je nasazené v ostrém provozu.

Obě formy doručovacích robotů ale ukazují, jakým směrem se ubírá budoucnost – lokální rozvoz zboží a potravin bude v blízké budoucnost řešen roboticky a tedy velmi levně. Jen doufejme, že ulice a chodníky nebudou těmito roboty zaplněné a nad hlavami neustále neuslyšíme bzučení vrtulek od dronů.

Diskuze (5) Další článek: Přetaktovaný Ryzen překonal světový rekord v Cinebench R15. Nestačí mu ani Core i7 za 50 tisíc

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,