Velká Británie schválila vakcínu proti COVID-19 od Pfizeru, ostatní země kritizují unáhlené rozhodnutí

Po desetidenním přezkumu schválily britské regulační úřady vakcínu proti COVID-19 vyvinutou americkou farmaceutickou firmou Pfizer ve spolupráci s německým BioNTechem. Velká Británie se tak stala první zemí, která dala tomuto přípravku zelenou.

Vakcínu aktuálně posuzují i další regulátoři po celém světě, včetně amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (Food and Drug Administration; FDA) a Evropské lékové agentury (European Medicines Agency; EMA).

Britové mohou očkovat

„Spojené království bylo první zemí, která podepsala dohodu s firmami Pfizer a BioNTech – nyní budeme první, kdo nasadí jejich vakcínu,“ uvedl prezident úřadu pro obchod a kolonie Alok Sharma. „V nadcházejících letech si budeme tento okamžik připomínat jako den, kdy Spojené království zaútočilo proti této nemoci.“

Britský ministr zdravotnictví a sociální péče Matt Hancock ve svém prohlášení pro sněmovnu uvedl, že Spojené království je první zemí na světě, která má klinicky schválenou vakcínu proti koronaviru. „Nyní je naším úkolem využít plody tohoto vědeckého úsilí k záchraně životů.“

Mimo Velkou Británii vyvolala rychlost schvalovacího procesu přímou i nepřímou kritiku. „Hlavní myšlenkou není být první, ale mít bezpečnou a účinnou vakcínu,“ řekl na tiskové konferenci bez okolků německý ministr zdravotnictví Jens Spahn, který britský přístup označil za unáhlený.

EU chce být opatrná

Poslanec Evropského parlamentu Peter Liese se vyjádřil v tom smyslu, že „Několik týdnů důkladného šetření Evropskou lékovou agenturou je lepší než ukvapená nouzová registrace vakcíny.“ Samotná EMA vydala prohlášení, v němž uvedla, že důkladnější a delší proces kontroly je v současné pandemické krizi „nejvhodnějším regulačním mechanismem“.

Očekává se, že v následujících týdnech vydají souhlas s používáním vakcíny také další regulační orgány. Americká FDA rozhodne 10. prosince nebo krátce po něm – po svolání poradního výboru. Evropská léková agentura by měla vydat své rozhodnutí do 29. prosince.

Diskuze (34) Další článek: Čekali jsme skoro šest let. Android Auto jede do Česka i na Slovensko

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,