Prohlížeče | Vivaldi

Vivaldi 3.7 výrazně zrychlil. Prohlížeč už vyšel i v nativní verzi pro Apple M1

Nová verze prohlížeče Vivaldi postavená na Chromiu 89 neoplývá množstvím přidaných funkcí, tentokrát dostaly přednost optimalizace. Tvůrci slibují až dvakrát rychlejší otevírání nových listů a o čtvrtinu rychlejší otevírání nových oken. Na dvojnásobek pak vzrostla celková svižnost na nových Macích, Vivaldi 3.7 je poprvé k dispozici nativně pro čipy Apple M1.

Vivaldi 3.7 má i několik funkčních novinek. Po měsících testování přibyla funkce pro opakované načítání listů. V kontextové nabídce si vyberete, jak často má ke znovunačtení dojít, na výběr je pět intervalů od minuty do půl hodiny.

Prohlížeč nově umí seskupit listy podle stejné domény, takže desítky otevřených článků na Wikipedii se jednoduše schovají pod jedno ouško. Funkce pro rychlé příkazy (klávesa F2) má vylepšený našeptávač tučně označující zapisované klíčové slovo.

Vivaldi pak ve verzi pro Windows testuje „tiché aktualizace“. Na pozadí se budou stahovat nové verze prohlížeče, které se automaticky nainstalují při příštím spuštění. Konkurence to tak používá už dávno, Vivaldi dosud pouze hlásilo novou verzi, jejíž stažení musel uživatel ručně odsouhlasit.

PS: Osobně musím říct, že pomalé otevírání nových panelů a především oken mě u Vivaldi dlouhodobě trápilo, ale nemám pocit, že by se nová verze konečně dotáhla na konkurenci. Často přetahuji listy z jednoho okna a nechám je otevřít v novém. Operace, která je v Chromu, Edgi nebo Firefoxu prakticky okamžitá, zabere ve Vivaldi sekundu a víc. Možná malichernost, ale takové drobnosti zkrátka kazí dojem.

Prohlížeč Vivaldi má integrovanou hru:

Diskuze (2) Další článek: Air Bank a Moneta spouštějí bankovní identitu, Komerčka už také vyřešila problémy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,