5G

Vláda schválila důležitý dokument, 5G aukce by měla začít v prvním čtvrtletí

Vláda schválila dokument Implementace a rozvoj sítí 5G v České republice. Podle něj by aukce kmitočtů pro 5G sítě měla začít v prvním čtvrtletí letošního roku. V roce 2030 by pak mělo být pokryto vysokorychlostní sítí 99 procent obyvatel každého okresu České republiky a 90 procent území každého okresu České republiky.

Ještě nedávno přitom Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) naznačovalo, že by chtělo některé parametry změnit, aby aukce byla atraktivnější pro nové hráče, kteří by se mohli stát čtvrtým plnohodnotným operátorem v ČR a přinést tak na telekomunikační trh větší konkurenci. To by ovšem znamenalo pozdržení celého procesu.

Pokrytí do pěti let a sdílení sítí

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) upozornil, že zásah do již projednaných parametrů by znamenal vypsání nových veřejných konzultací a tudíž zpoždění celého procesu nejméně o několik měsíců. Stát navíc počítá s výnosem z poplatků za vydražené frekvence, který by měl do státní kasy přinést nejméně 6 miliard korun. V polovině roku bude dokončen proces uvolnění pásma 700 MHz po vypnutém pozemním televizním vysílání DVB-T.

Podle materiálu, kterým se zabývala vláda, mají držitelé vydražených frekvencí pokrýt do roku 2023 vybrané obce a o dva roky později už mají být pokryty všechny hlavní silniční i železniční tahy a 70 % populace. Stávající operátoři o nové kmitočty zájem mají, ale nechtějí je přeplácet. Zároveň se také čím dál častěji hovoří o sdílení sítí více subjekty, protože výstavba infrastruktury bude vyžadovat mnohamiliardové investice.

5G

5G je označení pro pátou generaci mobilních sítí. Navazuje na sítě čtvrté generace označované 4G, které překonává zejména co se týče zvýšení přenosové rychlosti, snížení odezvy a zvýšení počtu obsluhovaných zařízení. Přečtěte si podrobný článek o 5G

Mohlo by vás také zajímat: Wi-Fi, připojení k inernetu, IoT

Diskuze (5) Další článek: Americká vláda uvalila restrikce na prodej umělé inteligenci pro analýzu satelitních snímků

Témata článku: , , , , , , ,