Vlivný aktér z ČEZu začal investovat v Silicon Valley

Po letitém angažmá v tuzemské energetice se podnikatel Vladimír Johanes, v poslední dekádě považovaný za vlivného aktéra kolem skupiny ČEZ, pouští do nového byznysu. Spolu se svými syny Markem a Petrem vytvořili společnost Metatron, která bude investovat do technologických a internetových startupů. A to hlavně v americkém Silicon Valley považovaném za líheň úspěšných globálních firem. Petr Johanes tam přímo působí.

„Budujeme investiční butik,“ řekl ve svém prvním velkém rozhovoru pro média Vladimír Johanes. Firma se hodlá věnovat několika vybraným projektům, a to hned na samém začátku jejich životního cyklu. Půjde tedy o investice známé jako venture kapitál. V Česku již investovala do nového e-shopu s drogerií Ageo.

Přestože záběr firmy nemá přesáhnout její rodinný charakter, jde si nyní pro externí financování. Mimo jiné k západoevropským miliardářským rodinám nebo institucionálním fondům.

Brněnský CEITEC

„V tento moment bychom chtěli získat nižší desítky milionů dolarů na příštích tři až pět let,“ uvedl Marek Johanes, který je výkonným ředitelem Metatronu. Z vlastních zdrojů v tuto chvíli nová firma investovala desítky milionů korun.

Klepněte pro větší obrázek
Sázka na online vzdělávání. Vladimír Johanes.​

Jádro byznysu Metatronu se bude týkat projektů, které mají převratný technický a inovační potenciál, stejně jako aplikace s globálním přesahem. „Naším cílem je do roku 2020 přes komercionalizaci různých technologií pozitivně ovlivnit miliardu lidí,“ líčí plány Marek Johanes.

Hodně nadějí vkládá podnik rodiny Johanesů do vzdělávání po internetu. „U nás je online vzdělávání z hlediska vážnosti a peněz k smíchu, v Americe je to však velký byznys,“ říká Vladimír Johanes. Platforma, do níž Johanesovi investují, má globálně propojovat lidi s určitými znalostmi či dovednostmi, a osoby, které se je touží naučit.

S akademickými institucemi rozjíždí Metatron spolupráci ve vývoji nanotechnologií. „Když se všechno podaří, tak první produkt by mohl jít na trh v průběhu příštího roku,“ řekl Marek Johanes. Jeden z projektů Metatron rozvíjí s vědci z brněnského centra CEITEC.

Diskuze (2) Další článek: Roste počet webů na CZ doménách. Co je za tím?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,