VMware: Microsoft nás léta doháněl a dohánět bude

Více než 60 procent serverů na světě už je virtualizovaných. VMware chce toto číslo dotlačit až na 90 procent. Navíc chce stavět cloudy a doručovat aplikace na dálku.

Connect.cz z Barcelony: Virtualizační jednička VMware pomalu začíná dávat najevo, že byznys, na kterém vyrostla, a trh, který stvořila, se stává čím dál větší a z veliké míry vypotřebovanou komoditou. Většinu ze čtyřmiliardových ročních příjmů firmy (v dolarech) tvoří prodej licencí softwaru na virtualizaci serverů, které umožňují na jednom fyzickém hardwaru v datovém centru postavit větší množství virtuálních strojů. Díky virtualizaci se rozšířily cloudy a cloudy jsou také to, co VMware nyní chce hnát více dopředu.

S výnosným vývozem virtualizace ale samozřejmě nekončí. Velká část světových serverů už je sice zvirtualizovaných (analytická skupina Gartner uvádí číslo 60 procent oproti 25 procentům před čtyřmi lety), stále je ale kam růst. „V blízké budoucnosti chceme toto číslo dotáhnout nad více než 90 procent,“ vzkázal novinářům a odborníkům nově nastupující výkonný šéf VMware Pat Gelsinger při svém úvodním vystoupení na konferenci VMworld v Barceloně.

Všechno zvirtualizovat

Zástupci VMware už dříve vzkazovali, že virtualizační hru považují za dohranou. Proti tomu se ohradil například Microsoft, který je jiného názoru a s novým Hyper-V ve Windows Serveru 2012 chce získat vyšší tržní podíl a zmenšit současných 65 procent VMware. „Microsoft nás ve virtualizaci doháněl několik let a ještě několik let dohánět bude,“ mírnil Gelsinger ambice konkurence na setkání s novináři. „Ještě mnoho let jim potrvá, než se dostanou na naši úroveň.“ Microsoft by nicméně skutečně mohl uspět, na VMware je totiž vidět jeho hlavní zapálení pro velké zákazníky a Redmond naopak věří, že může zásadně prorazit v segmentu malých a středních firem.

Klepněte pro větší obrázek
Další meta je více než 90 procent. Drtivá většina serverů už brzy bude virtuálních. Výkonný šéf VMware Pat Gelsinger.

Hypervisor od VMware nyní pracuje s více než milionem IOPS, 64 virtuálními procesory a 1 TB paměti. Firma navíc změnila licenční politiku a namísto nepopulárního licencování softwaru na velikost paměti se vrátila k licencování na procesor. „Rozhodnuli jsme se plně na základě reakce zákazníků a vRAM je nyní u nás ošklivé a zakázané slovo,“ tvrdí nejvyšší šéf. Licencování na paměť je pro firmy typu VMware výhodné, cloudy jí totiž k chodu vyžadují nejvíce.

Dominantní postavení na trhu s virtualizací se VMwaru podařilo vybudovat za vlády Paula Maritze. Ten se nedávno stal součástí nejvyššího vedení společnosti EMC, která je majoritním vlastníkem VMware, a na jeho místo nastoupil právě veterán z Intelu Pat Gelsinger. Jeho úlohou bude prodávat zmiňovaný cloud. Pro firmu představuje další krok, větší trh a pole působnosti.

Virtualizace firmám umožnila budovat si v datových centrech vlastní privátní cloudy a navíc mohou využívat služeb cloudů veřejných jako jsou Amazon a další. „Firemní datová centra budou vypadat jako velké veřejné cloudy,“ řekl při jednom ze svých posledních vystoupení v čele VMware Paul Maritz. „A my se snažíme spojit všechny technologie zahrnující virtualizaci, správu, uživatelské rozhraní, úložný prostor a sítě, které k takovému vybudování cloudu potřebujete.“

Cloud vše v jednom

Výsledkem je tak nový balíček nástrojů „vše v jednom“ vCloud Suite. Zatímco dříve bylo možné VMware považovat za virtualizační firmu nabízející i nástroje pro vytvoření cloudového prostředí, nyní už se obě části minimálně vyrovnaly. Balík kromě samotného virtualizačního hypervisoru nabízí také další vrstvy nad ním, včetně nástrojů pro tvorbu virtuálních úložných systémů, virtuálních sítí či virtuálního flash prostředí s aplikačním rozhraním, přičemž je vše zaštítěno nástroji pro správu.

Klepněte pro větší obrázek
VMware teď díky akvizici Niciry bude více otevřený, tvrdí technický ředitel společnosti Steve Herrod.

VMware převod fyzických zařízení včetně sítí a storage systémů na virtuální nazývá softwarově definovaným datovým centrem. „Často se stále setkáváme s názory, že datové centrum je možné rozšířit pouze pomocí přikoupení nového hardwaru,“ tvrdí Gelsinger a dodává, že software je to, co datovým centrum umožňuje lepší fungování. „S vCloud Suite je veškerá infrastruktura virtualizována a doručována jako služba.“

Trend přesunu od hardwaru k softwaru je vidět například na klesajícím prodeji serverů postavených na platformě x86, na kterých virtualizace a cloudy běží. Podle statistik Intelu klesají prodeje všem největším hráčům včetně IBM, HP či Dellu. Ti se proto snaží na tyto produkty nabalit software a další služby s přidanou hodnotou. „Hardware z datových center rozhodně nevymizí,“ tvrdí Gelsinger. „Nejsme nepřátelé hardwarových dodavatelů. Naopak jsme pro ně vytvořili větší trh a rozšířili jejich možnost díky tomu,“ dodává a potvrzuje tak dřívější slova českých zástupců společnosti.

Relativně mladá společnost tak vysílá vzkaz, že je připravená nabídnout všem, kdo chtějí budovat veřejný nebo privátní cloud, své nástroje, které jim to umožní a co nejvíce automatizují. Tento byznys v současnosti představuje trh veliký zhruba 12 miliard dolarů s dalšími ambicemi k růstu a uspět se v něm snaží také další hráči, například Microsoft s jeho Windows Serverem 2012. Do celé oblasti navíc výrazně promlouvá open source platforma OpenStack, která má řadu významných přispěvovatelů.

Otevřený VMware

Datová centra běží na mnoha cloudech a mnoha technologiích a pro jednotlivé firmy proto začíná být velice důležité, aby umožnily spolupráci s dalšími stranami. VMware proto oznámil, že společně s akvizicí společnosti Nicira, za kterou nedávno zaplatil 1,29 miliardy dolarů (čtvrtinu svých ročních příjmů) a která do jeho portfolia přidává možnost virtualizovat síťový hardware, vstupuje do OpenStack. „OpenStack je něco, do čeho teď budeme hodně investovat,“ říká technologický šéf společnosti Steve Herrod.

Klepněte pro větší obrázek
Microsoft nás doháněl a dohánět bude. Zleva: Pat Gelsinger a Steve Herrod.

Nicira je významnou součástí otevřené cloudové platformy, hodně kódu je k dispozici zdarma a je i důvod toho, proč VMware do uskupení vstoupil. Firma nyní technologie Niciry využije pro to, aby mohla své stávající cloudové produkty propojit s cloudy třetích stran. Privátní cloud postavený na VMware by tak mohl spolupracovat s veřejným cloudem vybudovaným na technologiích Microsoftu, nebo je třeba možné jedním nástrojem od VMware spravovat více prostředí. K větší otevřenosti má VMwaru kromě 70 získaných inženýrů z Niciry přispět také akvizice společnosti DynamicOps. „Nicira je jasná zpráva o tom, že budeme podporovat tzv. multi-cloud prostředí,“ ujišťuje Herrod.

VMware postupně nachází pro svůj balík cloudových služeb odbytiště a zajímají se o něj i firmy na českém trhu. Datové centrum Casablanca na něm například vybudovala veřejný cloud Big Blue One, jehož se snaží propagovat i na billboardech po celé Praze. „Český trh je sice o něco pozadu, zejména oproti tomu severoamerickému, nicméně i na něm už je vidět, že firmy mají virtualizaci za sebou a teď na ní chtějí stavět cloud,“ potvrzuje v rozhovoru pro Connect.cz šéfka VMware pro východní Evropu Aleksandra Verhoeve a dodává, že firma v této oblasti zaznamenala rekordní finanční čtvrtletí.

Společně s cloudy se VMware a jeho rivalům začíná líbit také na trhu s na dálku doručovanými aplikacemi a operačními systémy. Trh s tzv. VDI by měl letos podle propočtů analytické společnosti Visiongain dosáhnout až na 11,2 miliardy dolarů. Gartner, IDC a další skupiny sice o lukrativním VDI trhu mluví už mnoho let a často pak musí snižovat své odhady prodejů, trh se nicméně v poslední době rozhýbal především díky nástupu chytrých mobilních zařízení a konceptu BYOD, kdy si zaměstnanci do firem nosí vlastní zařízení typu iPad a na nich pak potřebují provozovat klasické firemní aplikace.

Aplikace všeho druhu do vašeho zařízení

VMware v této oblasti soupeří především s Citrixem. Statistiky Morgan Stanley z konce roku 2011 ukazují, že obě firmy v té době měly zhruba 40procentní podíl na trhu, přičemž Citrix na VMware mírně ztrácel u největších korporací a naopak měl navrch u středních a menších zákazníků. Třetí příčka pak patřila Microsoftu se značným náskokem před Red Hatem, jemuž před pár měsíci patřila zhruba 2 procenta trhu.

„Trh už je to pro nás skutečně zajímavý, zejména v oblasti bank, univerzit a podobných institucí,“ říká pro Connect.cz Phil Montgomery, jenž se v centrále VMware v Palo Alto věnuje výzkumu v oblasti doručování aplikací na koncová zařízení. A trh by měl být zajímavý ještě více. „V oblasti klasického streamování desktopů jsme na tom s Citrixem podobně, ale myslím si, že s novinkami, které jsme nyní představili, jsme lepší,“ říká výzkumník, který do VMware přešel právě po několika letech působení v Citrixu.

Klepněte pro větší obrázek
Aplikace z webu, Windows a dalších platforem doručené na dálku na jakékoliv zařízení.

Jeho nový zaměstnavatel má ještě v tomto kvartále vypustit na trh testovací verzi balíku Horizon Suite, který kromě klasického VDI nabízí i u VMware nové věci – například převádět klasické aplikace do cloudového prostředí a zprostředkovávat je po vrstvách. Administrátoři tak mohou vytvořit katalog libovolných aplikací (webové, mobilní, desktopové) a dodávat je na dálku uživatelům na jakékoliv zařízení s tím, že data budou k dispozici i offline. Novinkou bude také možnost spustit operační systém Windows v prostředí webového prohlížeče.

VMware tak po delší době plánů začíná uvádět do provozu projekt AppBlast, jehož hlavní úlohou má být právě převod front-endu klasických aplikací do prohlížeče. V oblasti vzdáleného provozování aplikací se v současnosti také hodně mluví o startupu Numecent.

Tyto technologie umožňují dodávat firmám aplikace svým zaměstnancům na jakoukoliv platformu, stále ale jde o polovičaté řešení, které nemůže z pohledu uživatelského rozhraní nahradit nativní programy. V laboratořích virtualizační jedničky tak vzniká projekt AppShift, který na dálku doručované aplikace pro jinou platformu navenek přebalí do nové a uživatelsky přívětivé dotykové vrstvy. „Ano, tyto technologie řeší dočasný problém s doručováním aplikací, ale otázkou je, jak dlouho,“ říká Montgomery. „Platforma Windows tady bude dlouho a pořád to bude aktuální. Dávám tomu ještě alespoň deset let.“

Budoucnost v tom ostatně vidí i ostatní firmy a partneři VMware. IBM nově oznámilo podporu těchto technologií na evropském trhu a například Dell nedávno koupil společnost Wyse zabývající se výrobou tenkých klientů zobrazujících virtualizované operační systémy běžící v datových centrech. „Po těchto zařízeních je poptávka, ale například na východoevropských trzích se nejčastěji kupují repasované počítače, jež bohatě postačují,“ uzavírá Montgomery.

Diskuze (7) Další článek: Čínští výrobci hacknuli komunikační čipy v kabelu Lightning

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,