V první restauraci na světě už celý burger připravuje robot. Chutná prý lépe než od člověka

V poslední době jsme mohli vidět několik robotických technologií, které jsou zaměřené přímo na restaurace a výrobu hotových jídel jako je pizza nebo burger. Vždy šlo ale o částečné roboty nebo prototypy. V jedné restauraci v San Francisku už ale „burger od robota“ můžete koupit nyní.

Restaurace The Creator Storefront totiž začala používat robotický systém pro výrobu burgerů, který se označuje podobně – The Creator. Restaurace pro tyto burgery používá pouze kvalitní čerstvé lokální suroviny a celý robot tak efektivně a chytře kombinuje a zpracuje všechny tyto suroviny – od opékání housky, porcování a grilování hovězího masa, umístění jednotlivých omáček i zeleniny na housku až po zabalení do krabičky.

Klepněte pro větší obrázek
The Creator - kompletní robot, který už dnes vyrábí burgery

Celý systém o velikosti 4,2 metru zahrnuje 20 řídících počítačů, 350 senzorů a 50 mechanických částí. Vývoj trval přes 9 let a jak můžete vidět na videu, v současnosti je rychlost výroby poměrně nízká a robot vyrobí jeden burger asi za 5 minut. Do budoucna ale tvůrci chtějí systém optimalizovat a dosáhnout rychlosti minimálně 400 burgerů za hodinu.

Klepněte pro větší obrázek
Detaily jednotlivých částí robota The Creator

Lidský personál tak musí pouze doplňovat zásoby a posléze přinést hotové menu zákazníkovi. Současná cena za tento burger je 6 dolarů a bude zajímavé sledovat, jak rychle se toho chytnou velké řetězce. V tomto případě totiž už nejde o prototyp, který by se snažil nějak napodobovat člověka, ale kompletního robota, do kterého se strčí suroviny a ven vyjde hotový výrobek.

Diskuze (26) Další článek: Správce úloh ve Windows 10 se v podzimní aktualizaci dočká vylepšení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,