USA | Armáda | Drony | DJI | Parrot

Výrobci domácích dronů dostali za úkol vyrobit špeha pro americkou armádu

Americká armáda loni vyhlásila jedenáctimilionový tendr na vývoj prototypu malého průzkumného dronu, který jen o něco málo překoná technické limity kvadrokoptér vyšší střední třídy, které možná máte doma.

Dron by se měl ve vzduchu udržet alespoň 30 minut, měl by udržet spojení na vzdálenost 3 kilometrů a jeho celková hmotnost nesmí překročit zhruba 1,4 kilogramů (3 libry).

Do výběrového řízení se přihlásila hromada firem, přičemž armáda jich nakonec vybrala šest: Parrot, Skydio, Altavian, Teal Drones, Vantage Robotics a Lumenier. Z velké části jsou to skutečně výrobci běžných komerčních dronů – nikoliv třeba Lockheed Martin a další tradiční armádní dodavatelé.

Za zmínku stojí první dva jmenovaní Parrot a Skydio. O Skydiu jsme v minulosti už psali, americká firma totiž vyvíjí malý sportovní dron s velmi pokročilou autonomií, který vás bude třeba při běhu po celou dobu sledovat bez potřeby jakéhokoliv ručního ovládání.

Nejvíce ale slaví francouzský Parrot – přímý konkurent čínského DJI, ze kterého se v posledních letech stal lídr střední (Mavic) i nejvyšší kategorie (Inspire, Matrice) a na zmíněný Parrot zbyly jen drobky.

Kontrakt s Američany, který po přepočtu činí více než čtvrt miliardy korun, však Francouzům přinese kapitál a příslib rozsáhlejší spolupráce, pokud nezůstane pouze u prototypu.

Kontrakt je zajímavý i optikou Evropy, která má poslední roky u podobných next-gen technologií problém konkurovat právě USA a stále dravější Asii.

A samotné DJI? Jako čínský výrobce se podobného vojenského kontraktu zúčastnit nemohlo. Ostatně, někteří pozorovatelé už dříve varovali, že pokud dojde k prohloubení sporů mezi USA a Čínou, DJI by mohlo být dalším výrobcem na seznamu, své drony totiž dodává nejen běžným domácím uživatelům a filmařům všeho druhu, ale i kritickým infrastrukturám na západě – třeba policejním a záchranným sborům od Paříže po New York.

Diskuze (2) Další článek: Čínská armáda se zbaví operačního systému Windows. Postupně ho nahradí Linuxem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,