Linux | Ubuntu

Vyšlo Ubuntu 20.10. Má aktuální aplikace, upravuje vzhled a podporuje nový hardware

  • Po půl roce přichází další Ubuntu, novinek není mnoho
  • Těšit se můžete na lepší hardwarovou podporu a novější aplikace
  • Přibyly také několik užitečných drobností

Canonical po půl roce vydal další verzi své linuxové distribuce. Stejně jako v případě Windows není snadné v tak rychlém sledu připravit a otestovat mnoho novinek. Ubuntu 20.10 Groovy Gorilla se tak řadí mezi ta chudší vydání. Prakticky jde o kompilát nových verzí integrovaných aplikací a knihoven.

„Báječná gorila“ stojí na linuxovém jádru 5.8 zahrnujícího ovladače pro novější hardware. Poradí si s integrovanými grafikami Intel Gen11 a Gen12 v procesorech rodiny Ice Lake a Tiger Lake. Přibyla prvotní podpora procesorů AMD Zen 3 a IBM Power10, řadičů USB4 a slibuje též stabilnější připojení k Wi-Fi.

Desktopová edice Ubuntu 20.20 je vůbec poprvé přímo dostupná i pro minipočítače Raspberry Pi 4 se 4 nebo 8 GB RAM. Verze s menší pamětí či starší „maliny“ oficiálně rozjedou jen serverovou verzi ovládanou z příkazové řádky. Serverový i desktopový systém si navíc poradí s novým modulem CM4.

984bd2e1-7761-4dba-b09a-e2f37351ff62
Pro Raspberry Pi 4 s 4/8 GB RAM poprvé vyšlo i Ubuntu s grafickým desktopem

Součástí distribuce jsou aktualizované knihovny glibc 2.32, OpenJDK 11, rustc 1.41, GCC 10, LLVM 11, Python 3.8.6, ruby 2.7.0, php 7.4.9, perl 5.30, golang 1.13, BlueZ 5.55 a NetworkManager 1.26.2. Dalšími novinkami na pozadí jsou nový firewall nftables (místo iptables) a plná podpora souborového systému ZFS, který už Ubuntu neoznačuje za experimentální. Jako výchozí ale nadále používá ext4.

Nová tvář

O dob, kdy Canonical tvořil vlastní desktopové prostředí Unity, již uplynulo hodně vody. Ubuntu 20.10 je již sedmým vydáním v řadě běžícím na GNOME, konkrétně nejčerstvější verzi 3.38. Z něj také pramení hlavní viditelné novinky.

Změnil se spouštěč aplikací, který již nemá dva pohledy s rozdělením na všechny aplikace nebo nejpoužívanější, ale pouze jediný, který si uživatelé pouhou přizpůsobit, jako to znají z mobilů. Ikonky s aplikacemi mohou volně přeskupovat a organizovat do složek.

Kdo používá více monitorů, ten jim bude moci zvlášť upravovat obnovovací frekvenci, nepoběží tak na nejnižší společné hodnotě, resp. ten nejrychlejší nebude muset čekat na pomalejší.

Přibyly i jiné drobnosti. Kalendářový widget v hlavním panelu zobrazuje nový boxík s nadcházejícími událostmi. Ztišený mikrofon poznáte podle ikonky v panelu. V hlavní nabídce je již konečně dostupné i tlačítko pro restart systému. Do nastavení Wi-Fi hotspotu přibyl generátor QR kódů, pomocí nichž se bude moci mobil k počítači snadno připojit i bez psaní hesla. Nástroj pro tvorbu screenshotů prošel redesignem.

Vylepšená kancelář

Ubuntu 20.10 rovnou přišlo také s aktualizovaným softwarem. Prohlížečem je Firefox 81, který se naučil vyplňovat formuláře v PDF a má nový barevnější vzhled Alpenglow.

Poštovní klient Thunderbird 78.3.2 zahodil podporu starých doplňků XUL/XBL a nově si poradí jen s formátem MailExtensions. Kromě toho přímo podporuje šifrovací protokol OpenPGP, má vylepšený tmavý vzhled, novou úvodní stránku atd.

Ve výchozí instalaci najdeme také kancelářský balík LibreOffice 7.0 s vylepšenou podporou dokumentů z MS Office, novou sadou ikon a drobnými úpravami stěžejních nástrojů Writer, Calc a Impress.

Chybět nesmí ani nové tapety. Ta výchozí se tradičně drží fialového gradientu se vzorem podle kódového označení systému. Tentokrát tedy s gorilou se slunečními brýlemi.

Podpora jen devět měsíců

Ubuntu 20.10 je ke stažení na webu ubuntu.com. Canonical bude systém podporat jen do července 2021, pak budou uživatelé muset upgradovat na Ubuntu 21.04. Konzervativnější či opatrnější z vás ale mohou zkusit jarní Ubuntu 20.04 LTS s pětiletou podporou.

Pokud neholdujete desktopu GNOME, tak kromě Ubuntu jsou dispozici rovněž oficiální odnože jako Kubuntu (prostředí KDE Plasma 5.19.5), Lubuntu (LXQt 0.15.0), Ubuntu Budgie (Budgie 10.5.1), Ubuntu Mate (Mate 1.24.1), Xubuntu (Xfce 4.14) a Ubuntu Kylin (UKUI 3.0).

Zdroj: Canonical

Diskuze (24) Další článek: Mobilní grafické karty GeForce RTX 3000 v bližších detailech. Nejdříve budou tři modely

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,