Vyzkoušeli jsme chytrý záchod v Praze. Nechá ulevit, nabije mobil a všechno si kontroluje

  • Praha 6 zprovoznila pět chytrých WC
  • Chytré záchody se odemykají mobilním telefonem
  • Konstrukce zahrnuje spoustu senzorů, které sledují různé parametry

Praha 6 po několika měsících od oznámení konečně začala testovat první chytré záchody, které se nachází v ulicích Anastázová, Lotyšská, U Valu a také v Hadovce a na Ladronce. Celkem se jedná o pětku chytrých WC, přičemž první tři zmíněné jsou umístěné u dětských hřišť. Právě jeden z nich na dětském hřišti v ulici Lotyšská jsme osobně vyzkoušeli.

Praha se snaží přicházet s novými chytrými technologiemi, které zapadají do nové oblasti „smart city“ neboli chytrého města, které využívá řadu různých senzorů a zařízení k tomu, aby fungování bylo efektivnější a tím bylo dosaženo například větší úspory energií, větší spokojenosti obyvatel a podobně. Chytré záchody jsou řešení do oblastí jako jsou právě třeba dětská hřiště, kde by výstavba pevných a velkých staveb se záchody byla komplikovaná a drahá. Mobilní chytré záchody jsou tak v tomto ohledu mnohem jednodušší a funkční řešení.

Jeden za 200 tisíc korun

Jak zjistila Lupa, jeden tento chytrý záchod vyšel na přibližně 200 tisíc korun i s instalací. Záchody mají speciální design, který se liší dle umístění.

Klepněte pro větší obrázek

O dodávku se stará společnost ToiletDesign, která se chlubí i spoustou technologií, jež tyto záchody obsahují. Samotná konstrukce má nahoře dva solární panely s výkonem 40 W, které jsou připojené k záložnímu akumulátoru, díky čemuž dokáže WC fungovat i bez externího napájení.

Interní modul pro bezdrátové mobilní spojení dokáže automaticky odesílat potřebné informace o stavu záchodu do centrálního systému. Senzory sledují hladinu kalů, hladinu čisté vody nebo samotné zabezpečení toalety.

Záchod nepotřebuje napojení na žádné sítě, což je výhoda při instalaci, ale přináší to i logické nevýhody především z důvodu absence napojení na kanalizaci. Potřebnou elektřinu si záchod zajistí ze solárních panelů. Čistou vodu a vzniklý odpad je nutné řešit průběžnou obsluhou, která záchod dle potřeby naplní/vyprázdní.

Jak to funguje

Chytrý záchod je v základním stavu uzamčený, ale dle poměrně jasného návodu ho lze odemknout jak pomocí prémiové SMS v hodnotě 10 korun (MWC 10 na telefonní číslo 90206), tak i QR kódem (to nám ale nefungovalo viz obrázek). Jakmile odešlete SMS, přijde vám během několika sekund zpráva o tom, že dveře se otevírají. (v češtině i angličtině) a záchod začne pípat a LED kontrolka signalizuje možnost vstupu (dokáže svítit i pro režim obsazeno).

Dveře už lze v této fázi otevřít a k dispozici máte veškerou potřebnou výbavu. Kromě samotného záchodu a samostatného pisoáru nechybí umyvadlo s tekoucí čistou vodou, toaletní papír, papírové ubrousky, dávkovač s dezinfekčním roztokem pro hygienu WC sedátka, ruční dávkovač gelového mýdla, zrcadlo a koš. Splachování záchodu i puštění vody z kohoutku probíhá pomocí nožní pumpy.

Součástí výbavy uvnitř záchodu i na vnější konstrukci je adaptér se třemi výstupy, který slouží pro dobíjení telefonů a dalších podobných zařízení, které mají micro USB, mini USB nebo Lightning konektor. Abyste mohli zdarma dobíjet telefon venku, na stěně se nachází i držák, kam můžete telefon položit a nechat ho nabíjet.

Chybí Wi-Fi

Pokud testování chytrých záchodu bude úspěšné a budou se skutečně používat, počítá se s tím, že jejich počet vzroste klidně až ke stovce. I když se jedná o velmi zajímavé řešení, které se určitě hodí u každého místa, kde se pravidelně zdržuje více lidí, jedna věc tomu určitě chybí – Wi-Fi.

Nejedná se přitom o to, že by člověk uvnitř záchodu potřeboval Wi-Fi, protože než by vše poprvé nastavil, asi by už vykonal potřebu a odešel. Ale chytrý záchod na takových místech určitě poskytuje skvělou příležitost pro to, vytvořit veřejný Wi-Fi hotspot zdarma, který by měl díky volnému prostředí bezproblémový dosah desítky metrů okolo a pokryl by tak celá hřiště a tím pádem i zařízení lidí okolo.

Uvidíme, jestli se nakonec Wi-Fi u těchto chytrých WC dočkáme, protože pokud se rozšíří, určitě by to byla ideální funkce.

Diskuze (31) Další článek: Adata chystá našlapané DDR4 chlazené kapalinou. Bude uvnitř proudit a svítit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,