Windows Server 2019 Essentials budou poslední verzí pro malé firmy a organizace

Windows Server 2019 Essentials budou uvolněny koncem tohoto roku jako poslední vydání určené firmám s 50 zařízeními nebo 25 uživateli, informuje WinBuzzer.

Ve svém oznámení Microsoft uvedl, že rozhodnutí bylo učiněno poté, co „spolupracoval s komunitou profesionálů a dalšími influencery“, aby zjistil jejich názory na potřeby malých firem. Součástí bylo i vytvoření poslední verze lokálního serverového operačního systému pro malé firmy a organizace.

Co bude dál?

Po ukončení podpory Windows 2019 Essentials bude zákazníkům doporučen přechod na jiné řešení, například Microsoft 365 Business, obsahující předplacený balíček Windows 10, Enterprise Mobility + Security a Office 365.

Hlavní změnou v takovém případě bude přístup k službám v datových centrech Microsoftu namísto provozování vlastních serverů. Součástí je také Exchange Online a SharePoint Online. Cena za použití technologie Microsoft 365 Business činí 20 dolarů (asi 440 Kč) za uživatele měsíčně.

Zákazníci, kteří mají aktuálně systém Windows Server 2016 Essentials, mohou počítat s prodlouženou rozšířenou podporou „Long-Term Servicing Channel“ (LTSC). Microsoft dodává, že tomu tak bude i v případě verze 2019.

S čím přijde Windows Server 2019 Essentials?

Systém Windows Server 2019 Essentials má stejné licenční a technické vlastnosti jako jeho předchůdce Windows Server 2016 Essentials. Může být nastaven jako jediný doménový řadič, ale nemůže mít obousměrnou důvěryhodnost s jinými doménami v rámci Active Directory.

Nová verze Windows Server 2019 Essentials obsahuje podporu nového hardwaru a přináší několik nových funkcí a vylepšení, jako je například Windows Server 2019 Standard, včetně ořezané verze Storage Migration Services (prostředek pro inventarizaci a přesunutí nastavení ze starého serveru na nový), System Insights (služba, která používá strojové učení k předvídání systémových událostí, jako je odhad kapacity procesoru, sítě, úložiště a dalších parametrů) a mnoha dalších služeb.

Microsoft uvolní Windows Server 2019 Essentials společně s ostatními edicemi systému Windows Server 2019. Podle redmondského softwarového giganta by se tak mělo stát „koncem tohoto roku“. Od srpna je k dispozici ve formě vývojářského náhledu.

Ukončení serverové verze Essentials uzavře poměrně dlouhou historii řady produktů pro malé firmy a organizace, která začala jako server Backoffice Small Business Server se systémem Windows NT 4.0 před více než 20 lety.

Diskuze (46) Další článek: Kybernetický šváb „poslouchá na slovo“. Lze ho přesně ovládat přes mobil

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,