YouTube

YouTube se snaží vyřešit, jak zamezit šikaně přes tlačítko dislike

Už dlouho se ví, že sbírání „lajků“ na sociálních sítích vyvolává pocity, které mohou u lidí vést ke změně nálad i závislostem. Zatímco „like“ obvykle přináší příjemné stavy, „dislike“ rozhodně ne. I z toho důvodu ho většina sítí nemá. YouTube však ano a řeší, že jej někteří uživatelé zneužívají k ubližování ostatním.

Představte si, že si na vás skupina lidí zasedne a začne dávat každému vašemu videu „palec dolů“, aniž by se na něj podívala. Nic příjemného. U některých tvůrců to vede až k úzkostem, ze kterých je těžké se vymanit. Čím větší míra dislike navíc je, tím méně je video serverem doporučováno a člověk může přicházet o výdělek.

93943d04-6333-4067-a857-9b0b06eaf57a

Tom Leung, šéf projektů YouTube, v novém videu přiznává, že je to problém, se kterým je třeba něco dělat. Ačkoli mnoho dislike je upřímných, mnoho jich vychází jen z potřeby za každou cenu tvůrce poškodit. Vymyslel proto několik způsobů, jak by se teoreticky mohl přístup YouTube k tlačítku dislike změnit.

U ničeho z toho není jasné, jestli někdy vejde v platnost, ale Leung navrhuje například skrýt ukazatel počtu like a dislike u videí. V současnosti je ve výchozím stavu zobrazený, tvůrci si ho mohou skrýt až manuálně v nastavení. Pokud by byl skrytý například pod extra tlačítkem, lidé by nemuseli mít tolik tendencí reagovat impulsivně.

Další možností by bylo ptát se uživatelů, proč dislike dávají. To by probíhalo pravděpodobně formou dotazníku, kde by člověk zatrhl určitou odpověď. Leung ani nezavrhl myšlenku odstranit dislike z YouTube úplně.

Manažer si ale uvědomuje, že každé z navrhovaných řešení má své pro a proti a nic z toho není ideální. Konkrétně odstranění tlačítka Leung popisuje jako nejméně demokratickou možnost. Žádá proto lidi, aby připojili vlastní názor, jak by se měl problém vyřešit. Je to nicméně jedna z věcí, kterou bude YouTube v roce 2019 řešit.

Diskuze (71) Další článek: Blue Origin Jeffa Bezose staví továrnu na metanové motory a plácla si s Telesatem

Témata článku: , , , , , , , ,