Z nebe pršeli miniaturní roboti: NASA otestovala „létající úly“ s roji mechanického hmyzu

NASA nedávno otestovala speciální drony – jakési „létající úly“ – z nichž každý měl při startu na palubě cca 25 robotických „cikád“. Ty byly později hromadně vypuštěny, aby shromažďovaly informace o počasí a atmosférických podmínkách.

Každá „cikáda“, resp. CICADA (Close-in Covert Autonomous Disposable Aircraft) disponuje senzory pro měření teploty, rychlosti větru a tlaku vzduchu. Jak se tento mechanický hmyz pomalu snáší k zemi, čidla se aktivují.

Podle serveru CNET byly CICADy navrženy a zkonstruovány americkým námořnictvem a to pro méně mírumilovné účely, než je právě monitorování počasí.

„CICADA je konceptem nízkonákladového miniaturního vzdušného vozidla, které je řízeno GPS a může být nasazeno ve velkém množství ‘vysetím’ v cílové oblasti,“ uvádí mj. U.S. Navy.

Námořnictvo o CICADách rovněž píše coby o „taktických létajících deskách plošných spojů,“ které nesou „miniaturní užitečný elektronický náklad“. Teoreticky tedy mohou plnit řadu různých úkolů.

Odborníci z Langley Research Center nakonec nechali vzlétnout celkem 4 drony, z nichž se uvolnilo přes 100 CICAD. Zkouška se konala nad Beaver Dam Airpark ve Virginii.

Diskuze (4) Další článek: CIA míří na Instagram. Na sociální sítí teenagerů je už i FBI

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,