Z Písku se stane chytré město plné senzorů

Písek se chce stát prvním českým městem, které systémově zavede koncept takzvaných smart cities. Chytré parkování, doprava, MHD, pohyb lidí a další.

Město Písek se chce stát českým průkopníkem v oblasti takzvaných chytrých měst (smart cities). V současné době zpracovává podrobné analýzy toho, jak začít síť senzorů, inteligentních budov a dalších prvků budovat a první projekty plánuje spustit už během příštího roku. „Máme ideální velikost, určitý volný finanční obnos a nacházíme se v relativně bohaté oblasti s největší průmyslovou zónou v Jižních Čechách,“ počítá některé z důvodů místostarosta třicetitisícového města Josef Knot.

Písek své záměry shrnul v takzvané modrožluté knize, která je k dispozici na webu. Jde o poměrně rozsáhlé koncepční řešení. Jednou z důležitých součástí nového chytrého města bude sběr dat a jejich vyhodnocování. Město počítá s výměnou starých žárovek v pouličních lampách za LED a společně s tím chce do osvětlení instalovat také chytrá čidla. Instalovat by šla i na odpadkové koše. Čidla budou bezdrátově posílat informace do sběrných stanic a ty pak pošlou výsledek do datového centra na zpracování.

 

Koncepční dokument chytrého Písku je k dispozici k nahlédnutí zde.

 

Díky těmto senzorům a datům z nich získaných by mělo jít efektivněji spravovat chod města. Vyřešit by se mohlo například parkování, řízení dopravy, svoz odpadu či třeba lepší plánování a využití tras městské hromadné dopravy. „Čím více dat získáváme, tím více zjišťujeme, co s nimi jde dělat,“ říká ředitel Technologického centra Písek (TCP) Radovan Polanský. TCP je jedním z hlavních iniciátorů a realizátorů celé koncepce.

Lepší parkování a predikce počasí

Chytré systémy budou pohánět hlavní náměstí, které brzy projde revitalizací. Na něm bude redukován počet parkovacích míst a řidiči zároveň díky senzorům a cedulím získají přehled o volných místech. Podobně to bude fungovat také v chystaném novém parkovacím domě. K dispozici bude například navigace na dostupná místa.

Klepněte pro větší obrázek
Modernizované osvětlení v Písku bude mít i senzory pro sběr dat.​

Parkovací dům má mít k dispozici také nabíjecí stanice pro elektromobily a hybridní vozidla. Ve městě se má vybudovat smart grid a i díky chytrým budovám se využije energie z obnovitelných zdrojů a podobně. Počítá se s využitím elektrických kol. „Veliký potenciál vidíme zejména v turistice. Písek je relativně blízko Šumavy a síť stanic a elektrokol se bude dát skvěle využít,“ souhlasí Polanský a místostarosta Knot.

Inteligentní budovy mají výrazně přispět k energetické náročnosti. Rovněž mají být osázeny senzory a budou si tak umět redukovat teplotu dle potřeby. I zde se počítá s využitím dat, konkrétně třeba predikcí počasí.

Informace získané ze senzorů se budou používat i pro další účely jako plánování dalšího rozvoje města, výstavby či třeba měření skutečného využití MHD. Data budou moci využít i záchranné složky a hasiči. Součástí celého konceptu jsou i plánované veřejné stavby – nový veřejný bazén a čistička vody.

Open data pro všechny

Zpracovávaná data pak mají být k dispozici všem zájemcům ve formě takzvaného konceptu open data. Město plánuje vybudovat zcela otevřenou platformu se strojově čitelnými informacemi a aplikačními rozhraními (API). To by mimo jiné mohlo pomoci k dalšímu rozvoji celé oblasti.

Klepněte pro větší obrázek
Technologické centrum Písek je společně s ČVUT a Schneider Electric iniciátorem celé akce. Radnici se nápad hned líbil. Občané jsou údajně většinou pro.​

„O možnosti využití dat už se začínají zajímat například lokální podnikatelé. Jsou to internetoví poskytovatelé, ale také třeba taxislužby, půjčovny či třeba sociální služby,“ vyjmenovává Josef Knot. Data bude moci využít i běžný občan a třeba vytvořit specifickou aplikaci pouze pro jeho bytový dům a okolí. „Líbí se mi, jak to funguje v Barceloně. To je ukázková implementace chytrého města a snad polovina nových projektů v oblasti smart cities pochází právě od mladých firem z Barcelony,“ říká pro Connect.cz Polanský.

Chytrá města jsou koncept, na který ve veliké míře sází v podstatě všichni IT či energetičtí giganti a Písek chce využít toho, že bude mezi prvními, kdo s něčím takovým začne. „Byla za mnou už řada nadnárodních společností, že na konceptu chce pracovat, aby měla reference,“ popisuje Knot s tím, že je díky tomu možné se dostat k výrazně levnějším technologiím.

Například Schneider Electric, který v Písku zaměstnává 600 lidí, už městu zdarma poskytl dobíjecí elektrostanici na pilotní testy a podílí se zpracování konceptu. O projekt se také velice zajímá energetická společnost E.ON, se kterou Písek řeší možnosti senzorů v pouličním osvětlení. Jde každopádně o partnery v pilotním projektu a na výsledné dodavatele budou vypsány veřejné soutěže podle zákona. Město chce zadání koncipovat tak, aby technologie byly maximálně otevřené.

Proč nebýt první

Z akademické sféry se v této fázi zapojuje Fakulta dopravní ČVUT a velkým iniciátorem celé akce je pak zmiňované Technologické centrum Písek. Projekt za téměř půl miliardy vznikl i díky evropským dotacím a jeho součástí je i poměrně rozlehlé datové centrum. Psali jsme o něm v článku. TCP aktuálně městu nabízí cloud a výpočetní výkon zdarma a bude se ucházet o možnost zpracovávat a skladovat data. Systém staví na OpenStacku, Hadoopu a dalších moderních otevřených technologiích.

Klepněte pro větší obrázek
TCP aktuálně nabízí výpočetní výkon zdarma. Podobně se do projektu zapojují i další firmy. Vidí v tom příležitost na pilotní projekt a referenci.​

Smart cities jsou velmi koncepční a propojenou záležitostí, která vyžaduje strategii a propojení jednotlivých oblastí správy města. Písek se tak při své velikosti a otevřenosti radnice v tomto směru jeví jako ideální místo pro realizaci. „Městské části si většinou hlídají jednotlivé oblasti a veškerá data. Chytrá města jsou ovšem o propojení,“ souhlasí děkan Fakulty dopravní ČVUT Miroslav Svítek. Budování chytrých systémů ve větších městech tak zřejmě bude chtít dost politického umu.

Chytrým městům je v současné době otevřena také Evropská unie, která s tímto konceptem počítá v rámci strategie Horizon 2020. Písek tak chce být připraven na případné čerpání evropských prostředků a tím, že chce patřit mezi pionýry, tomu jde naproti.

Písek chce vytvořit systém, který by se mohl stát vzorem pro další města a know-how by mohlo sloužit i jako vývozní artikl. Zájem o spolupráci už projevuje Bavorsko či Rakousko. „Není důvod na něco čekat. Proč bychom nemohli být první?“ dodává řečnicky místostarosta.

 

Diskuze (53) Další článek: Dok od Microsoftu udělá z telefonů s Windows 10 stolní počítače

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,