Operační systémy | Windows 10 | Windows 7

Zdá se, že bezplatný upgrade na Desítky stále funguje. Ale jen na vlastní riziko

Co je psáno, to je dáno, platí naštěstí jen občas, a tak ti, kteří ještě stále chtějí přejít ze Sedmiček na Desítky zcela zdarma, nejspíše nadále mohou.

Microsoft sice nedávno formálně ukončil program bezplatného přechodu pro postižené, kterého ve velké míře využili i ti zdánlivě zdraví, nicméně podle zpráv na sociálních sítích můžete Sedmičky povýšit zdarma na Desítky i nadále.


Údajně stačí stáhnout standardní utilitu, nainstalovat systém a ten se poté automaticky aktivuje. Na stranu druhou, tvrzení z Facebooku jsme zatím nemohli ověřit a netušíme, jak dlouho to bude fungovat. Takový upgrade tedy provádějte výhradně na vlastní riziko. Není totiž jisté, jestli se časem po úspěšném upgradu namísto automatické aktivace nezobrazí žádost, abyste si koupili standardní licenci, která se vyšplhá na několik tisíc korun.

Proč je dobré upgradovat na Desítky, i když se vám dnes třeba nelíbí:

  • Windows 7 jsou objektivně starý systém bez aktivního vývoje
  • Jejich základní podpora skončila už v roce 2015
  • Ta bezpečnostní skončí za necelé dva roky
  • Když přejdete na Desítky, budete mít všechny další upgrady zdarma
  • Pokud se nezmění strategie Microsoftu, nebudou žádné Windows 11

Ze strany Microsoftu se však nejspíše nejedná o nějakou chybičku v systému. Formálně skryl bezplatné upgrady, aby si zachoval tvář, ale je v jeho výsostném zájmu, aby na Desítky přešli pokud možno všichni – nehledě na to, jestli si koupí licenci, anebo absolvují bezplatný upgrade. Obchodním modelem Desítek je totiž nákup obsahu z Microsoft Storu a k tomu jsou třeba uživatelé.

Diskuze (54) Další článek: Facebooku končí doba rychlého růstu, poprvé v historii ztrácí uživatele

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,