Ženy jsou produktivnější při vyšších teplotách, muži to mají opačně, ukázala studie

Rozdíly mezi muži a ženami jsou často námětem k různým vtipům, ale také k vědeckým studiím. Závěry aktuální studie, provedené odborníky z Univerzity Jižní Kalifornie (USC), ukázaly, že ženy jsou produktivnější při vyšších teplotách, zatímco muži to mají přesně naopak.

S lehkou nadsázkou se tak dá konstatovat, že studie objasnila války o ovladač topení či klimatizace, které dnes a denně probíhají v domácnostech a kancelářích po celé planetě. Výsledky ukázaly, že ženy dosahují lepších výsledků v matematických a verbálních úlohách při vyšších teplotách.

Muži to měli právě naopak – lepších výsledků při plnění stejných úloh dosáhli, pokud byla v místnosti nižší teplota. Studie však zjistila, že vztah mezi teplotou a výkonem byl v případě mužů méně výrazný než u žen.

Test na pěti stovkách dobrovolníků

Profesor financí a podnikové ekonomiky a autor studie Tom Chang říká, že bylo sice obecně známým faktem, že ženy mívají rády vyšší teploty než muži, ale dosud se soudilo, že jde pouze o osobní preferenci. Výzkum ukázal důležitost toho, zda se lidé cítí dobře, nebo ne, s ohledem na jejich výkony.

Do studie bylo zahrnuto 543 dobrovolníků z řad studentů, kteří se v Berlíně zúčastnili laboratorního experimentu. Při každém sezení byly teploty místnosti nastaveny v krocích od 16 do 33 stupňů Celsia. Účastníci měli za úkol vyřešit tři různé úlohy, přičemž byli finančně motivováni k co nejvyššímu výkonu.

V matematickém testu museli dobrovolníci sečíst pět dvoumístných čísel bez použití kalkulačky. Ve slovní testu bylo úkolem vytvořit ze souboru deseti písmen co nejvíce německých slov. Posledním úkolem byl test kognitivní reflexe, ve kterém se měřila tendence nepodlehnout intuitivní odpovědi.

Muži v chladu, ženy v teple

Výsledky ukázaly, že existuje prokazatelný vztah mezi teplotou v místnosti a tím, jakých výsledků účastníci dosahovali v matematických a verbálních úkolech. Zajímavé je, že test kognitivní reflexe teplota žádným způsobem neovlivňovala.

Co je však zásadní: ženy jsou produktivnější při vyšších teplotách, zatímco muži dosahovali o něco lepších výsledků při nižší teplotě, nicméně vztah mezi teplotou a výkonem mužů byl méně výrazný. Chcete-li tedy zlepšit svou produktivitu, zvažte nastavení teploty s ohledem na své pohlaví.

„Jedním z nejvíce překvapivých faktů, které jsme se dozvěděli, je, že se nejedná o extrémní teploty,“ řekl Chang. „Nejde o hranici mezi mrazu či vedra. I když se pohybujeme na škále od 16 do 21 stupňů, což je relativně normální teplotní rozsah, stále vidíme evidentní změnu výkonu.“

Diskuze (19) Další článek: Pro hardwarové extrémisty: Gigabyte začal prodávat vrcholnou desku rovnou osazenou Core i9-9900K na 5,1GHz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,