Zoom je populární, ale není jediný. Několikanásobně vyrostl také Webex

Byť se v souvislosti se skupinovými telekonferencemi v poslední době mluví především o americkém Zoomu, který vyrostl z prosincových 10 milionů videí denně na březnových 200 milionů, donedávna téměř neznámá služba rozhodně není jediná.

Aktuální přesun milionů lidí na home office a sociální distanc samozřejmě posílil i všechny ostatní včetně zavedených podnikových značek. Před pár dny se se svými čísly pochlubilo třeba Cisco, které je nepsaným standardem firemních dálkových videohovorů.

Neroste jen Zoom, ale prakticky všichni

Telekonferenční služba Cisco Webex v posledních dnech několikanásobně vystřelila v Americe (2,5×), Asii (3,5×) a zdaleka nejvíce v Evropě (4×). Dohromady pak na 324 milionů hovorů.

Webex je sice primárně placená služba, v nabídce je ale i bezplatný tarif. Cisco v těchto dnech navýšilo jeho kapacity, zdarma lze tedy realizovat videohovory až o 100 lidech.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
To, co umí Zoom, zvládnou i ostatní. Třeba bezplatný Webex od Cisca.

Cisco se zároveň snaží vytěžit z bezpečnostních chyb svého konkurenta. V zámoří se například diskutuje absence skutečného end-to-end šifrování Zoomu, nebo třeba tzv. zoombombingu, kdy se cizí uživatelé nabourávají do probíhajících videochatů. Webex je v tomto srovnání lépe zabezpečený a nabízí plné end-to-end šifrování komunikace.

Za jeho vzrůstem v březnu stál právě home-office zaměstnanců po celém světě, ale také využívání Webexu ve školách a zdravotnictví (doktor na videu). Nakonec i onen zvýhodněný bezplatný tarif v době krize.

Stávající parametry svých služeb rozšiřují i ostatní. Třeba Meet (až 250 účastníků) od Googlu, který je určený pro zákazníky služby G Suite.

Diskuze (4) Další článek: Fanoušci konspiračních teorií mají jasno: Za COVID-19 stojí 5G, a proto je třeba zapalovat BTSky. YouTube bude reagovat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,